De ontmanteling van de democratie

Hoe de kunst van het samenleven verstoord raakt

De essentie van de democratie schuilt in haar maatschappelijke betekenis: naast een stelsel van rechten om iedereen een stem te geven, is zij een vorm van beschaving die het mogelijk maakt fatsoenlijk met elkaar om te gaan. Verschijnselen van verval worden soms met een klap zichtbaar, zoals met de verkiezing van Donald Trump, maar soms zijn de krachten die de democratie bedreigen als een reukloos gifgas dat van onder de deur komt.

‘Marcel Ten Hooven is erin geslaagd om tegelijkertijd een knappe analyse en een hartstochtelijke verdediging van de moderne democratie te schrijven.’

— Femke Halsema

De ontmanteling van de democratie gaat in op de ideologische armoede van de volkspartijen, het asociale neoliberalisme, de valse beloftes en de zondebokpolitiek van het populisme, het ondemocratische karakter van het referendum, maar ook op de groeiende ongelijkheid, de verminderde solidariteit en de invloed van nepnieuws.


De ontmanteling van de democratie
Hoe de kunst van het samenleven verstoord raakt – en wat eraan te doen
Marcel ten Hooven
Arbeiderspers | 2018

Verkoopprijs: € 19,99

Bestel nu een exemplaar


De ontmanteling van de democratie kreeg lovende recensies in de pers en het boek werd genomineerd voor diverse prijzen.

Liberales Boek 2018 – Shortlist

Op 7 februari 2019 wordt het Liberales Boek 2018 bekend gemaakt. Op de shortlist staan:

  • ‘De eeuw van de vrouw’ – Alexander De Croo
  • ‘Red de democratie’ – Manu Claeys
  • ‘De ontmanteling van de democratie’ – Marcel ten Hooven
  • ‘Thorbecke Wil Het’ – Remieg Aerts
  • ‘De Olijke Atheïst’ – Floris van den Berg

Meer informatie op www.liberales.be


Debatavond Pakhuis De Zwijger

Democratisch verval sluipt stilletjes in het systeem, zoals door de langdurige werking van asociaal neoliberalisme of de invloed van nepnieuws op het publieke discours. Op dinsdagavond 9 oktober 2018 vond in het kader van De Groene Live een debatavond plaats over het thema van Marcel ten Hooven’s nieuwe boek De ontmanteling van de democratie. Zie onderstaand de videoregistratie.

Volle bak, vruchtbare discussies, acteurs van PS|Theater speelden een sleutelscène uit hun stuk ‘De bubbel’: het was een rijkgevulde avond. 

Wanneer: dinsdag 9 oktober 2018 om 20 uur
Locatie: Pakhuis De Zwijger, Piet Heinkade 179, Amsterdam.

Voor meer informatie zie De Groene Live


Zijn we op weg naar de ondergang?

Is de democratie in gevaar of niet? Moet er meer democratie komen of niet? Bieden jonge kiezers redding? Die vragen stellen diverse politicologen in drie recent verschenen boeken. Recensent Mark Kranenburg van NRC geeft De ontmanteling van de democratie vier ballen (= complimenteus).

Lees meer


‘De ontmanteling van de democratie’ bij NOS Politiek 24


Onze democratie is de beste

In een democratie moet je ‘anders’ kunnen zijn zonder dat anderen jou als een bedreiging zien. Laat ons politiek bestel daarom ongemoeid: het voldoet het beste aan die voorwaarde. En houd nu op over dat referendum, schrijft Marcel ten Hooven in NRC.

Lees meer


Van forum tot arena

De Tweede Kamer zit erbij en kijkt ernaar hoe Wilders haar onderuit haalt. Hoe verder ze nalaat haar gezag te bewaken, des te meer de Kamer bijdraagt aan antiparlementarisme. Marcel ten Hooven beschrijft in De Groene Amsterdammer een Tweede Kamer die haar gezag te grabbel gooit.

Lees meer


Nominatie PrinsjesBoekenprijs 2018

De ontmanteling van de democratie is genomineerd voor de PrinsjesBoekenprijs 2018. Een jury onder voorzitterschap van Jan Schinkelshoek, oud-lid van de Tweede Kamer, heeft een selectie uit de tientallen inzendingen gemaakt.

Lees meer