Winst op rechts

Geen meter verder

Anders dan de naam suggereert is het Forum voor Democratie de democratische rechtsstaat niet goed gezind. Hoe moeten andere partijen zich tegenover het FVD opstellen nu de partij van Thierry Baudet in de Eerste Kamer de grootste wordt? Samenwerken zit er niet in, maar de vraag is wel hoever de VVD en CDA meebuigen.

Verkiezingsdebat
7 maart 2019, Amsterdam. Fractievoorzitters (vlnr) Klaas Dijkhoff (VVD), Rob Jetten (D66), Sybrand Buma (CDA), Lodewijk Asscher (PvdA) en Thierry Baudet (FVD) voorafgaand aan het RTL-verkiezingsdebat in de Rode Hoed
© Bart Maat / ANP

Uit het beslissende CDA-congres dat in oktober 2010 de knoop moest doorhakken over samenwerking met de PVV is dit de zin die de tijd heeft overleefd: ‘Doe dit de partij niet aan, doe dit het land niet aan.’ Voor oud-minister van Justitie Hirsch Ballin was het zonneklaar dat de christendemocraten geen politiek verband moesten aangaan met een groepering waarvan ook toen, nog voor leider Geert Wilders over ‘nep-parlement’ en ‘nep-rechters’ begon, vaststond dat ze lak had aan de democratische rechtsstaat.

Fractieleider Sybrand Buma, destijds voorstander van de samenwerking met Wilders in het kabinet-Rutte I, heeft ook na het stranden van de omstreden coalitie pertinent geweigerd zich politiek te verantwoorden voor zijn keuze. Eerder al, toen dat kabinet er nog zat, riep hij kritische partijgenoten op ‘te stoppen met klagen over de PVV’ en zich neer te leggen bij de meerderheid in het CDA die het wél met Wilders zag zitten: ‘Sommigen blijven heel lang zeggen dat ze het er niet mee eens zijn.’

Een showtje maken achter de katheder, wegwezen en de beeldopname van het optreden op Facebook en Twitter zetten

Tot dusver doet Buma niet meer dan samenwerking met de PVV op praktische gronden uitsluiten. Zijn argument luidt steevast dat Wilders’ groepering een onbetrouwbare partner is gebleken omdat zij in het voorjaar van 2012 met Rutte I brak. Over een ‘nee’ tegen de rechtspopulisten op principiële gronden hoor je niets van hem. Het kan geen kwaad deze geschiedenis in het achterhoofd te houden nu het FVD van Thierry Baudet als grootste partij uit de provinciale-statenverkiezingen is gekomen. De naam van Baudets partij, Forum voor Democratie, is een wrange grap: met zijn volledige afwezigheid in de wetgevende arbeid van de Tweede Kamer spreidt het FVD hetzelfde dédain tegenover het parlement ten toon als de PVV. Voor Baudet en zijn fractienoot Theo Hiddema houdt het Kamerlidmaatschap in: een showtje maken achter de katheder, wegwezen en de beeldopname van het optreden op Facebook en Twitter zetten.

Lees verder in De Groene


Verschenen in De Groene Amsterdammer nr. 12 (18 maart 2019).